Categories:

Inhoud:

1. The Naked Grouse
The Famous Grouse Finest Scotch Whisky wordt geproduceerd door Matthew Gloag & Son en is al vanaf 1800 een gerespecteerde naam in de wereld van Scotch whisky. De naam ‘The Famous Grouse’ ontstond in 1896 en was bedoeld voor de vele edellieden die in de omgeving kwamen jagen en vissen. De opvallende Red Grouse (Schots sneeuwhoen), een zeldzame inheemse vogelsoort die uitsluitend in Schotland voorkomt, siert van oudsher het etiket. Matthew Gloag & Son is de enige producent die lokale tradities trouw bleef en is nog steeds gevestigd op de oorspronkelijke locatie in Perth, in het zuiden van de Highlands.

The Naked Grouse is een deluxe blended whisky en een verrijking van de meest geliefde smaken van The Famous Grouse. Dit komt door een rijping in first fill Sherryvaten van Spaans eikenhout. Hierdoor ontstaat een zoete, rijke whisky, een goed alternatief voor standaard blend klanten die eens wat meer bijzonders willen proeven.

Smaak: Door de kenmerkende Schotse smaken te pakken, te versterken, en deze vervolgens te laten rijpen in zeldzame, en zeer prijzige, zongedroogde eikenhouten sherry vaten heeft The Naked Grouse zijn karakteristieke en beroemde smakenpalet gekregen. The Naked Grouse heeft een volle body met zoete smaken van gedroogd fruit, kaneelstokjes en nootmuskaat en in de neus zwarte kersen, cacaopoeder, sherry en eik.

2. Jura Seven Wood
Jura Seven wood is een unieke single malt whisky.  Deze wordt vervaardigd op het eiland Jura, gelegen ten westen van het Schotse vasteland. De drank is amber van kleur. Seven wood heeft mogen rijpen in vaten die allen gemaakt zijn van 7 verschillende types Frans eikenhout. Hierdoor wordt het karakter van de drank zeer omvangrijk. In de geur zul je frisse tonen van munt en verse peren herkennen, evenals vanille en een hint van gras. De smaak opent met een pittige invloed van gember, die zich later ontwikkelt naar bruine suiker en karamel. Hierin zul je ook een fruitige hint van sinaasappelschil proeven, ondersteund door een subtiele bittere toon. Rook en zeezout, evenals hout en opnieuw gember komen naar voren in de afdronk.

3. Glenfiddich 12 years old
Glenfiddich 12 Years is een van de meest bekroonde Schotse Single Malt Whisky in de wereld. Dit is het resultaat van het vakmanschap van de beste ambachtslieden die zeldzame vaardigheden en speciale kennis hebben die van generatie op generatie wordt doorgegeven om dit fijnste Schotse whisky te maken.

Elke Glenfiddich whisky is gemaakt van speciaal geproduceerde gerst en Robbie Dhu bronwater dat is verwarmd en gestampt om het vloeistof genaamd “sweet wort” te maken. Toevoegen van gist aan de “sweet wort” initieert het fermentatieproces waarbij de suiker wordt omgezet in alcohol. De alcohol wordt vervolgens gedestilleerd en gekookt in koperen vaten om de alcohol te laten verdampen en passeren in een watergekoelde condensor en vervolgens verwarmd en gecondenseerd opnieuw in te destilleeren naar eigen karakter en diepte toe te voegen aan de whisky.

The maturatieproces impliceert het houden van de alcohol in de vaten voor lange jaren om het smaak glad en zacht te maken. Elk vat wordt met de hand gemaakt met behulp van de fijnste Amerikaanse en Spaanse Oloroso eiken. De eik is geroosterd of verkoold nadat de suikers zijn gekarameliseert en open-smaak van eik geven. Na jaren wachten op de alcohol om te rijpen, identificeert de Malt Master whisky’s of die klaar is om gecombineerd te worden en wordt milder gemaakt in Portugees eiken- vaten voor maximaal 9 maanden tot het zoet en subtiele eiken aroma’s heeft toegevoegd. Robbie Dhu bronwater wordt toegevoegd aan de alcohol om de whisky tot 40% terug te brengen.

4. Glenallachie 12 years old
Na een serie single cask bottelingen is het tijd voor een vast repetoir. De twaalf jaar oude wordt gezien als het hart van het nieuwe Glenallachie assortiment. Master Distiller Billy Walker selecteerde voor deze botteling Pedro Ximénez-, oloroso- en virgin oak vaten. Het resultaat is een prettig zoete dram die wel voldoende spanning kent.
Kleur: gepolijst brons. Neus: butterscotch en honing spelen de hoofdrol, met rozijnen en mokka op de achtergrond. Smaak: honing, marsepein en bananen, met tonen van butterscotch, rozijnen en een delicate hint van mokka.

5. The Balvenie 12 years old
The Balvenie single malt heeft een rijping van ruim 12 jaar gehad in bourbonvaten en heeft 6 maanden ‘gefinisht’ op Olorosso sherryvaten. Hierdoor ontstaat een rijk en complex karakter. Tonen van kaneel, vanille, honing en marmelade domineren de geur en smaak. De afdronk is lang en zeer zacht, met hints van specerijen en abrikozen.

6. Frapin V.S.O.P.
Frapin VSOP wordt uitsluitend geproduceerd in het hart van Cognac’s Premier Cru en profiteert van de eeuwenoude traditionele expertise van de familie Frapin. Geoogst, gedistilleerd met ‘lies’ en gerijpt op het domein, schrijft het een nieuw hoofdstuk van zijn geschiedenis met een nieuwe karaf die elegantie, verfijning en rondheid brengt.

Het boeket van Frapin VSOP is complex, fruitig met sinaasappel en floraal met gedroogde bloemen, waarna discrete tonen van vanille worden onthuld. Deze cognac biedt een prachtige aromatische intensiteit en is zeer harmonieus. Het is evenwichtig met aanhoudende smaken, waaronder fruitige sinaasappeltonen. De afdronk is kruidig met tonen van kaneel en peper.

7. The Botanist Islay Dry Gin
The Botanist Islay Dry Gin is afkomstig uit de distilleerderij The Bruichladdich, voornamelijk bekend om zijn hoogwaardige whisky’s, op het eiland Islay, Schotland. De gin ontleent zijn naam aan de 22 botanische, in de vrije natuur van Islay groeiende en met de hand geplukte ingrediënten die tijdens het distilleerproces zijn gebruikt.
Het resultaat is een gin met een verrassend zuiver aroma en subtiele tonen van jeneverbes, citrusvruchten en kaneel. Zacht van smaak met zoet en mint, een uitzonderlijke gin!

8. Bombay Sapphire – Star of Bombay
De Star of Bombay is een creatie van Bombay. Voor deze gin is over heel de wereld gezocht naar nieuwe smaken, wat geresulteerd heeft in deze overheerlijke gin.

Star of Bombay verleend zijn naam aan de ster van Bombay, een 182-karaats violetblauwe saffier uit Sri Lanka. In de basis is deze gin hetzelfde als de originele Bombay Sapphire gin, bestaande uit 8 botanicals. Voor het maken van deze gin zijn twee nieuwe extra plantaardige ingrediënten toegevoegd; Gedroogde bergamot sinaasappelschil uit de bergen van Calabrië in Zuid Italië en ambretta zaden uit Ecuador. De toegevoegde ingrediënten zorgen voor een zeer speciale gin.

9. Metaxa 5 Stars Brandy
Metaxa 5 Stars is een volle en klassieke brandy, zacht van textuur en mild van smaak. Deze drank is heeft minstens vijf jaar gerijpt in eikenhouten vaten. De donker gouden kleur maakt nieuwsgierig en de zachte aroma’s van rozijnen met tonen van hout en fruit zijn ronduit zalig. Deze Griekse drank heeft een floraal karakter met invloeden van perzik en abrikoos. Metaxa 5* drink je puur, met ijs of gemixt met een drank naar keuze, b.v met Coca Cola en een scheut Lemon siroop!

10. Jura Rum Cask Finish
Een amberkleurige single malt whisky afkomstig uit Schotland en van het eiland Jura. Deze variant van Jura heeft voor enige tijd of voormalig Caraïbische rum vaten gelegen. Deze fles heeft een zeer aangenaam warm aroma met de heerlijke tonen van guave en tropische kokosnoot, gesuikerde amandelen, sappige abrikozen en een lichte hint van citrus. Verder komt fudge en de fruitige toetsen van mango, banaan. De afdronk vol, rond met kaneel. Isle Of Jura Rum Cask Edition heeft een alcoholpercentage van 40%.

11. Hampden 8 years old – Kintra Spirits The Rum Collection
Kintra Whisky is een Nederlandse onafhankelijke bottelaar. Een ‘uit de hand gelopen hobby’ van Erik Molenaar die sindsdien eigen whisky bottelingen op de markt brengt onder de naam Kintra Single Cask Selection. Jaarlijks worden er in deze serie 8 tot 10 whisky’s gebotteld.

In samenwerking met John MCDougall van The House of Macduff en voormalige manager van Springbank, Balvenie en Laphroaig, wordt er gebotteld door een kleine onafhakelijke bottelaar vlakbij Paisley. De etiketten van de Kintra serie geven informatie over de herkomst van de whisky, het vat en het moment van distillatie en bottelen. Speyside whisky’s hebben een rood label, Highlands een blauw label, Lowlands een groen label en Islay een bruin/grijs label. Elke label showt een kaart met de exacte locatie van de distilleerderij.

Gedistilleerd in juni 2009 en gerijpt in cask 25. Gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 56,5%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 367 flessen.

12. Torabhaig Cnoc na Moine
Het derde hoofdstuk van de legacy-serie. Een vijf jaar oude whisky, gelagerd in Bourbon-, Amerikaans eikenhouten Oloroso- en Pedro Ximenez vaten. De sherryvaten in deze nieuwe release geven een zoetere, rijkere smaak en een donkerdere kleur. Gebotteld zonder koudefiltratie of kleurstoffen. In de neus licht ingetogen turfrook ondersteund door hints van sinaasappelschil en pittig fruit. Een vleugje vanillezoetheid en vers gezaagd eikenhout. In de mond keert de turf terug met een BBQ-toon. De turf-achtige smaak wordt gevolgd door wat peper, lichte balsamico, een fruitige zoetheid en zachte kruiden. Geurige accenten van cederhout en leer, waarbij de sherryvaten wat diepte toevoegen. De sherry-invloeden zijn een prachtige lichte toets en tonen zich in harmonieus evenwicht met de geïntegreerde turf- en kruidenstructuur van Torabhaig.

Tags:

Comments are closed