Loopuyt

Loopuyt is een “New Western” Gin

De traditionele London Dry Gins bevatten veel jeneverbessen. De overige kruiden spelen een ondergeschikte rol. De laatste jaren verschuift de vraag richting New Western Gins. Dit nieuwe type bevat diverse loopytsmaakbepalende botanicals die tezamen met jeneverbessen een verrassend en soms gecompliceerd aroma en smaak geven. Loopuyt is overduidelijk een New Western gin.

De natuur is weerbarstig
Alle grondstoffen van Loopuyt komen rechtstreeks uit de natuur. Het is fantastisch om puur natuur te zijn, toch gaat de bereiding niet altijd over rozen. Als tijdens de groeiperiode wisselende weersomstandigheden zijn geweest, kan het goed zijn dat de smaak of geur van de vrucht of kruid sterker of zwakker is dan normaal.
12 distillaten
Al onze 12 kruiden, bessen, zaden, schillen stoken we apart. Ieder distillaat wordt streng gecontroleerd op smaak en aroma. Als er afwijkingen worden waargenomen, zoeken we net zo lang tot we onze strenge kwaliteitseisen bereikt hebben. Pas als alle 12 componenten perfect zijn, wordt de gin samengesteld. Het eindproduct is daardoor zeer constant van kwaliteit.
Welke rol spelen de 12 botanicals in de Loopuyt Gin?
Jeneverbessen: Gin zonder jeneverbessen is ondenkbaar. De naam Gin verwijst rechtstreeks naar de jeneverbes. Jeneverbessen spelen daarom en belangrijke rol in de smaak en geur van Loopuyt Gin.

Lavendel: Werken met Lavendel is een feest. Het heeft een mooie bloemige en kruidige geur, die zeer geschikt is voor gin.

Sinaasappel en grapefruitschil: De frisheid van Loopuyt Gin is voor een belangrijk gedeelte afkomstig van sinaasappel en vooral de verse grapefruitschil. Verse grapefruitschil geeft een explosie van frisheid. Nu u het weet zal het zeker in de Gin te herkennen zijn.

Kinabast: Houtig en droog in de afdronk. Mooi tegenwicht voor de bloemen en vruchten.

Nootmuskaat: Nootmuskaat geeft iets prikkelends, een wat zwaardere toon die zorgt voor meer bite.

Verse framboos: De subtielste van alle componenten. Framboos geeft de Loopuyt Gin iets vriendelijks. De framboos haalt de ruwe randjes weg. Het polijst de geur en smaak tot één mooi afgerond geheel.

Cardamon: Geeft naast een prettige geur ook een zoetige smaak, wat de aangenaamheid van de gin verhoogt.

Inca bessen, moerbeibessen, en gojibessen: Hebben hun kwaliteiten voor velen al bewezen. In de gin zorgen ze voor subtiliteit en een vleugje zoetigheid. Zonder deze componenten mist de gin zijn ronde smaak en prettige afdronk.

Coriander: Zorgt voor een kruidige en verrassend frisse geur, die de gin een steviger karakter geeft.

Onlangs vroeg iemand: “Waarom hebben jullie juist deze kruiden gebruikt?”. Mijn antwoord is duidelijk: ”De geur en smaak van de Loopuyt Gin zou met andere kruiden anders worden”.

Schiedam, December 2014
Jaco van der Leun
Master distiller P. Loopuyt & Co